• logo
  • osnovna stranica
  • Okružni privredni sud u Prijedoru

    Idi na sadržaj
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Rad suda
  • Organizacija suda
  • Registar privrednih subjekata

    Registar poslovnih subjekata

    20.09.2017.

     

    Okružni privredni sud u Prijedoru, u skladu sa zakonom utvrđenim nadležnostima, u okviru sektora registra poslovnih subjekata, vrši upis u sudski registar poslovnih subjekata po principima utvrđenim u Zakonu o registraciji poslovnih subjekata u Republici Srpskoj ("Službeni glasnik Republike Srpske", br. 67/13 i 15/16).

    Poslovni subjekti čiji je upis obavezan prema Zakonu o registraciji poslovnih subjekata u Republici Srpskoj jesu privredna društva i druga pravna lica osnovana s ciljem obavljanja privredne djelatnosti, javna preduzeća, ustanove, zadruge ili zadružni savezi i druga pravna lica koja se osnivaju s ciljem ostvarivanja profita, kao i subjekti čiji je upis određen posebnim zakonom Republike Srpske.

    U registar poslovnih subjekata upisuje se:
           - osnivanje, povezivanje i brisanje subjekta upisa ili njegovog dijela,
           - sve statusne promjene, uključujući promjene oblika organizovanja subjekta upisa,
           - podaci o povezanim društvima,
           - podaci o subjektu upisa koji su od značaja za pravni promet i njihova izmjena,
           - podaci u vezi sa prestankom, stečajnim odnosno likvidacionim postupkom,
           - podaci o pokretanju postupka brisanja subjekta registracije,
           - drugi podaci određeni Zakonom o registraciji poslovnih subjekata ili drugim zakonima.

    U registar poslovnih subjekata se upisuje zabrana obavljanja djelatnosti te vrši upis drugih činjenica na osnovu pravosnažnih odluka nadležnih organa (odluka o pokretanju, otvaranju, obustavi, zaključenju postupka restrukturiranja, stečaja i likvidacionog postupka).

    Postupak registracije pokreće se podnošenjem prijave na propisanom obrascu Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge Republike Srpske (APIF).

    Po prethodno podnesenom zahtjevu APIF-u i uplaćenoj predviđenoj taksi, Registar poslovnih subjekata Okružnog privrednog suda u Prijedoru izdaje izvod iz registra koji sadrži aktuelne podatke (aktuelni izvod iz registra poslovnih subjekata) i izvod iz registra koji sadrži podatke svih prethodnih upisa (istorijski izvod iz registra poslovnih subjekata), te potvrde i uvjerenja o kojima se vodi službena evidencija a čije je izdavanje propisano zakonom.

    Sudska taksa za izdavanje izvoda (aktuelnog, istorijskog) iz registra poslovnih subjekata iznosi 10,00 KM, za izdavanje uvjerenja i potvrda iznosi 15,00 KM, a uplaćuje se na:

    Žiro račun broj: 5620990000055687
    Primalac: Javni prihodi Republike Srpske
    Vrsta prihoda: 722211
    Opština: 074
    Budžetska organizacija: 1090001


     

    • 1 - 1 / 1
    • 1